RFSL Kronoberg

  » DISKRIMINERING
  » HATBROTT
  » HEDER
  » LÄGGNING & IDENTITET
  » HBT & NORMER
      – ÄKTENSKAPSFAKTA
      – HETERONORMEN
      – HBT HISTORIA
      – HBT-SYMBOLER

  » ORD SOM TAGGAR


  » FÖR FÖRÄLDRAR
  » FÖR SKOLOR
  » FÖR ARBETSPLATSER


  » PUBLIKATIONER
      – BROSCHYRER
      – FÖR SKOLOR
      – INFOMATERIAL HIV+
      – RAPPORTER/UNDERS.

  » LÄNKAR
 
MedlemskapOm oss

   STARTSIDAN / FAKTA / HBT-SYMBOLER

HBT-symboler

Förmodligen den vanligaste symbolen för hela hbt-världen. Designad i San Fransisco på 70-talet av Gilbert Baker som en symbol för bögars och lesbiskas frihetskamp. Inspirationen kom från den svarta befrielserörelsens flagga.

Flaggan står för den mångfald som finns inom "familjen" och förutom det har varje färg har sin egen betydelse:

Röd - liv
Orange - helande
Gul - solen
Grön - naturen
Blå - konsten
Lila - anden

Från början hade flaggan två färger till; indigo för harmoni och rosa för sexualitet. De togs ironiskt nog bort p.g.a. praktiska svårigheter. (rosa gick inte att trycka och när flaggan skulle användas under Pride Paraden i San Francisco 1979 var det enklare att ha sex färger så att tre färger kunde vara på varsin sida av gatan)

Regnbågsflaggan spred sig snabbt bland San Franciscos homosexuella och etablerade sig som en markör av San Franciscos gaykvarter och den var speciellt synlig över hela Castrodistriktet, hängande över balkonger, ut ur fönster och utanför gaybarer. Efter mordet på Harvey Milk 1978 (San Franciscos förste öppet homosexuelle politiskt valde högre tjänsteman), tog 1979 års Gay Parad Commite upp flaggan Randy Shilts (the band played on) beskrev 1980 års Gay parad med orden - regnbågsflaggan har blivit Kaliforniens homosexuellas eget standar.

1989 stämde John Stout framgångsrikt sin hyresvärd när denne ville hindra honom från att hänga flaggan från sin balkong. Och vid 25-års firandet av Stonewallupproret 1994 bildades en flera kilometer lång regnbåge när tusentals bögar och lesbiska marscherade längs 5:e avenyn fram till Förenta Nationernas byggnad. Idag vajar flaggan utanför de flesta gay ställena runt om i världen och även flaggan har i sig smittat av sig i Läderflaggan, Björnflaggan och Biflaggan. Så kallade "Freedom rings" har också sitt ursprung i regnbågsflaggan. Ringarna används i halsband, armband och nyckelknippor.

En grupp människor från San Francisco som föreslog att man skulle lägga till en svart rand på den traditionella regnbågsflaggan för att visa folk vad AIDS-viruset har tagit ifrån oss de senaste åren.  
Den rosa triangeln är känd över hela världen, bl.a. eftersom den har sina rötter i Andra Världskriget då alla homosexuella män i koncentrationslägren var tvungna att ha en rosa triangel fastsydd på sin skjorta.
Biflaggan visades upp första gången i december 1998 av dess skapare Michael Page. Färgerna han valde var rosa, blå och lila. Rosa - attraktion till samma kön (homo), blå - attraktion till motsatt kön (hetero), lila - attraktion till bägge kön (bi).  
En mycket populär symbol är den så kallade Lambdan, en symbol hämtad ifrån det gamla grekiska alfabetet. Symbolen togs i bruk för första gången 1970. Idag vet man inte riktigt vad Lambdan står för i gay sammanhang, men spekulationerna är många.
Ordet "Björn" är en term som används på homosexuella män som har ett överflöd av kroppshår, speciellt i ansiktet och på bröstet. Dessa män brukar även vara lite äldre och knubbigare. Björnflaggan symboliserar denna grupp av människor.   Björnflaggan - en björn är alltså en maskulin homo- eller bisexuell, ofta icke alltför ung, man som uppvisar vissa fysiska drag, vilka ses som särskilt manliga, i synnerhet kraftig kroppsbehåring. Björnar uttrycker ofta en tydlig maskulinitet och undviker ibland att umgås med män som uppvisar femininitet eller fjollighet.
Läderflaggan skapades år 1989 av Tony DeBlase. Flaggan symboliserar alla de människor som i sin sexuella läggning tänder på bl.a. läder, S&M, uniformer, m.m.   Dubbelyxan Labrys är nog den mest omtalade, vanligaste och äldsta symbolen för flator. Den härstammar antingen från Kreta, eller från centrala Asien där den för 8000 år sedan användes av Amazonkrigarna.
Webbmaster webbmaster@rfslkronoberg.se All rights reserved © 2014, RFSL Kronoberg.